Poradenství o výživě a zdravém životním stylu

Zapojte se s námi do diskuze na téma výživy, zdravého životního stylu, redukce váhy, vlivu stravy na naše zdraví, doplňků stravy a pod...

Pro přidání nového příspěvku využijte formulář zobrazený pod diskuzí.

diskuze

Datum 01.06.2016
Vložil Jana B.
Titulek umělá sladidla

Dobrý den,
jsou opravdu umělá sladidla v nápojích tak škodlivá? A které nápoje jsou zdravější? Ty slazené cukrem nebo umělými sladidly.
Děkuji.

Datum 01.06.2016
Vložil poradce Lucie Uldrychová
Titulek Re: umělá sladidla

Dobrý den,
v tomto případě je to taková "ruská ruleta"... Já bych se rozhodně přiklonila k názoru nepít komerčně vyráběné slazené nápoje vůbec!
SLAZENÉ CUKREM - většinou obrovské množství cukru, sycené CO2, velké množství přidaných látek a s tím spojené zdravotní problémy - kazivost zubů, nesoustředěnost, narušení imunity, obezita atd...
SLAZENÉ NÁHRADNÍMI UMĚLÝMI SLADIDLY - ve většině případů výrobci používají ty nejlevnější varianty - Acesulfam K, Aspartam (podezření z karcinogenity atd..) + opět sycení CO2 + přidané látky - barviva, aromata, konzerváty.... = opět nic prospěšného pro zdraví.
SLAZENÉ NÁHRADNÍMI PŘÍRODNÍMI SLADIDLY - př. Stevie, Xylitol (Březový cukr) - Zde bych výhrady neměla, ale většina výrobců je nepoužívá. Většinou je pouze přidají v minimálním množství pravděpodobně pouze z marketingových důvodů.

Datum 30.03.2016
Vložil Pavel
Titulek celozrnné pečivo

Jaký názor máte na rozpékané celozrnné pečivo prodávané v supermarketech?
Děkuji.

Datum 30.03.2016
Vložil poradce Lucie Uldrychová
Titulek Re: celozrnné pečivo

V zásadě není až takový problém, že je rozpékané, ale že ve většině případů není celozrnné. Je to pečivo vícezrnné (při výrobě bylo použito více druhů mouky - př. pšeničná a žitná). Tmavou barvu nemá po celozrnné mouce, ale díky přidaným barvivům. Často obsahuje velice nezdravý celozrnný šrot, velké množství soli a jako bonus několik "Éček".
Proto vždy doporučuji zjistit si složení konkrétního pečiva (prodejce je ze zákona povinen Vám tyto informace poskytnout).I to co na první pohled vypadá zdravě, zdravé být nemusí...

Datum 29.03.2016
Vložil Andrea B.
Titulek LEPEK

Dobrý den,
měl by se člověk vyhýbat lepku v potravinách?

Datum 29.03.2016
Vložil poradce Lucie Uldrychová
Titulek Re: LEPEK

Dobrý den Andreo,
pokud je člověk zdravý, tak není třeba, aby se lepku striktně vyhýbal.
Určitě je ale vhodné omezit jeho celkové množství.
Doporučuji řídit se následujícími pravidly:
1. Konzumovat obiloviny obsahující lepek v celozrnné podobě = vyhýbat se výrobkům z bílé mouky a zařadit do jídelníčku i jiné obiloviny než obyčejnou pšenici - př. pšenice Špada, žito, ječmen, oves + bezlepkové druhy - rýže, pohanka, jáhly, kukuřice, quinoa a amarant.
2. Omezit v denním jídelníčku počet chodů obsahujících lepek = aby lepek nebyl v každém jídle.
3. Pokrmy je nutné jíst pomalu a důkladně kousat.

Datum 08.03.2016
Vložil Pepa
Titulek Chlorella

Zdravím,
Užívám řasu chlorellu a zajímá mne, zda je pravda, že čím víc jí sním za den, tím lépe.
Díky.

Datum 08.03.2016
Vložil poradce Lucie Uldrychová
Titulek Re: Chlorella

Taky Vás zdravím,
S tímto názorem se neztotožňuji. Tzv. "Zelené potraviny" (mezi které řasu chlorellu řadíme) mají určitě své významné místo mezi zdraví prospěšnými doplňky stravy, ale zde bych se řídila příslovím: "Všeho moc škodí" a určitě bych se držela doporučených denních dávek. Doporučuji se spíše soustředit na kvalitu doplňku, která významně ovlivňuje jeho účinek na tělo, než na nesmyslné navyšování množství, které hraje do karet spíše prodejcům než nám konzumentům.

Datum 26.02.2016
Vložil Tomáš
Titulek Cukr

Je přírodní cukr zdravější než bílý rafinovaný?
Děkuji.

Datum 26.02.2016
Vložil poradce Lucie Uldrychová
Titulek Re: Cukr

Ano, přírodní cukr je vždy o něco zdravější než rafinovaný. Rafinace je chemický proces, kdy je cukr zbavován všech příměsí - vitamínů, minerálů, vlákniny... Je to tedy velmi nepřirozená forma obsahující pouze velké množství hluchých kalorií.
Ovšem nadruhou stranu přírodní cukr je pořád cukrem a je vhodné jeho přísun omezit na minimum.

Datum 24.02.2016
Vložil Monika
Titulek Ovoce

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zda mohu při hubnutí jíst ovoce?

Datum 24.02.2016
Vložil poradce Lucie Uldrychová
Titulek Re: Ovoce

Ano, určitě. Ovoce je při redukcích váhy výborným zdrojem energie. Doporučuji jeho konzumaci ideálně v dopoledních hodinách, v rozumném množství a vybírejte spíše druhy rostoucí v našich zeměpisných šířkách = jablka, hrušky apod.

 

 

 

 

 

Diskuzní fórum

Vyhledávání

Průvodce wellness

01.06.2016 11:31

CELULITIDA

S blížícím se létem a se stále častěji stává předmětem diskuzí slovo celulitida. Ženy je nenávidí, mužům se nelíbí, obtížně budeme hledat člověka, kterému se zamlouvá. V dnešní době stále více klinik...
30.03.2016 11:06

CHŮZE

    Nejen pro udržení tělesné kondice, ale především našeho zdraví obecně, bychom neměli zapomínat na pravidelnou pohybovou aktivitu. Na tomto místě si přestávám být jistý, zda byla...
08.03.2016 09:18

Detoxikace

Žijeme v době, která nám nabízí nespočet různých lákadel.   Při zběžném pohledu na populaci zjistíme, že většina z nás podléhá především   vlastním chutím, tedy všemu, co do sebe...
04.03.2016 16:42

Bio produkty

Bio produkty se v posledních 10 letech stávají mezi spotřebiteli stále více oblíbenější - a důvody jsou vcelku jednoduché: Ve srovnání s potravinami pocházejícími z konvenčního zemědělství se výrobky...
04.03.2016 16:06

Obezita

Obezita je problém - v současné době v převážné většině všech zemí. Stává se dokonce tak významným problémem, že je odborníky klasifikována jako onemocnění. Tabulky říkají, že je definována z pohledu...

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode